For English, click here.
Introducere
Locuiesc in Timisoara. De curand am terminat o statie de monitorizare a fondului de radiatii, numita uRADMonitor. Statia e montata in exteriorul imobilului, si functioneaza la foc continuu, 24/7, pentru a masura variatii ale fondului de radiatii. Mai jos ofer acces public la datele colectate. Variatiile fondului vor putea fi urmarite sub forma de grafice. Debitul dozei ambientale corespunzator fondului natural de radiatii, conform masuratorilor, este de 0.12uSv/h. Acest debit al dozei ambientale poate sa varieze, fara un impact major asupra sanatatii. Media globala a debitului dozei datorat fondului natural de radiatii este de 0.27uSv/h. Stam mult mai bine decat media.
Pe langa nivelul debitului dozei datorat fondului natural de radiatii, am afisat date de temperatura, umiditate si luminozitate (cat de multa lumina ambientala exista), care se pot dovedi utile pentru cei interesti.
O scurta prezentare video
Ce sunt radiatiile ionizante?
Agentia nucleara si pentru deseuri radioactive din Romania, are un excelent ghid introductiv, care poate fi citit la sectiunea “Despre radioactivitate”. Va recomand sa il lecturati pentru o mai buna intelegere a celor discutate aici.
De la inceput vreau sa clarific ca statia masoara radiatii ionizante, parte a fondului natural.
Radiatiile ionizante produc ionizari, procese electro-chimice in care substantele implicate sunt modificate. Raportate la corpul nostru, aceste procese pot fi nocive, pentru ca ionizarile pot provoca distrugeri la nivelul celulelor, inclusiv modificari ale lanturilor de ADN.
Dar asa a fost de cand e lumea, si ne-am adaptat conditiilor de pe Pamanat. In permanenta celulele afectate sunt reparate sau inlocuite.
O problema devine cresterea nivelului de radiatii peste limitele acceptate, cum se intampla in cazul accidentelor nucleare (Cernobal, Fukushima, etc). Daca corpul nostru e bombardat de o doza prea mare de radiatii , distrugerea cauzata poate fi ireversibila.
Pe langa proprietatile ionizante, unele tipuri de radiatii, cum sunt radiatiile gamma, sint radiatii puternic penetrante. Ele pot patrunde in interiorul corpului unam, putind in acest fel produce ionizari, nu doar la nivelul pielii ci si in interiorul corpului.
Radiatiile electromagnetice, cum sunt cele emise de antenele de telecomunicatii (telefonie, televiziune, radio), nu sunt ionizante. Nu exista date care sa lege expunerea la radiatiile electromagnetice de probleme de sanatate.
Radiatiile ultraviolete sunt ionizante, dar au putere de penetrare mica, energia lor fiind mica. Dar pot afecta pielea si ochii, si pot cauza boli grave cum e cancerul de piele sau distrugeri ale retinei.
Asadar pe aceasta pagina veti putea vizualiza nivelul radiatiilor in Timisoara, asa cum e masurat de statia pe care am construit-o. Datele sunt pur informative, si nu pot sa garantez acuratetea lor, proiectul fiind realizat in regim de amator, dar cu o pregatire rezonabila in fiecare din tehnologiile implicate.
De unde apare radiatia de fond?
Cu precadere din doua surse: cosmice si terestre.
Radiatia cosmica include ioni si nuclei grei proveniti din afara Sistemului Solar. Acestia ne bombardeaza direct, sau interactioneaza cu elemente din atmosfera pentru a produce jerbe de radiatii secundare: raze X, particule alpha, protoni, electroni, neutroni, etc. Compusi secundari se formeaza si prin transmutarea elementelor din atmosfera in radioizotopi sub influenta razelor cosmice, care la randul lor vor fi surse secundare de emisie.
Componenta de radiatie cosmica contine si particule expulzate de catre furtunile solare, particule neincarcate electric ce pot trece de centurile Van Allen.
Sursele terestre includ radioizotopii aflati in natura (elemente radioactive), cum sunt uraniul, toriul, dar si unii izotopi ai potasiului si carbonului. Elementele radioactive naturale, terestre, se dezintegreaza in timp, dezintegrari, care in final duc la elemente stabile, ne-radioactive. Uraniul 238 se dezintegreaza in Radiu 226, care la randul lui trece in Radon 222. Acesta din urma e un gaz care ajunge in atmosfera si la randul lui se dezintegreaza in alte elemente. Toate dezintegrarile se produc cu emisii de radiatii.
Exista si radiatia de fond produsa prin mijloace artificiale, adica produsa de om, care provine din teste nucleare (in special cele deasupra solului), arderea in cantitati mari a carbunelui care duce la concentrarea in cenusa a materialelor radioactive naturale (Uraniu, Toriu si Radon), industria chimica care introduce in circuitul natural aceleasi produse, prin prelucrarea materiei prime cu continut de U sau Th, eliberarea in atmosfrea de tritiu si C-14 de catre reactoarele nucleare in functionare normala sau accidente nucleare (Cernobal, Fukushima).
Toate aceste fenomene contribuie la fondul natural de radiatii.
Grafice in timp real, pentu Timisoara
Cu exceptia catorva institute din tara, care rar dau publice graficele privind fondul de radiatie, statia mea e probabil singura alternativa de acest gen, disponibila utilizatorului obisnuit.
Iata grafice realizate cu date culese in ultimele 7 zile, cu o integrare de 3 ore. Integrarea se refera la cumularea mai multor valori citite, intr-o valoare medie, pentru a observa mai usor si mai corect tendinta de evolutie. Graficele prezinta numele si unitatea de masura in partea de sus, si data, ora si valoarea, in partea de jos:
Atypical data has been logged here Variatiile atipice sunt centralizate aici
Grafice pe ultimele 30 de zile
Am introdus grafice pe ultimele 30 de zile. Sunt prea mari pentru a le introduce ca poza, asa ca va rog dati click pe linkurile de mai jos. Integrarea e calculata la 3 ore. Daca aveti nevoie de rezolutii mai fine, puteti sa-mi spuneti. Nu uitati, aparatul a fost pus in functiune in data de 20 Octombrie, la publicarea acestui articol nu existau inca 30 de zile de inregistrari.
Radiatia in Sievert/Ora
Radiatia in CPM (numar de pulsuri detectate/minut)
Temperatura in grade Celsius
Umiditatea relativa in procente
Luminozitatea relativa in procente la mie
Alte resurse
Pagina proiectului uRADMonitor e accesibila aici.
Detaliile de constructie, inclusiv schema electronica, pot fi accesate aici.
Pentru intrebari sau alte detalii, va stau la dispozitie, puteti folosi sectiunea de comentarii de mai jos.
Noiembrie 16, 2012
Am raspuns invitatiei lui Andrei Borosovici, si astfel am participat la emisiunea lui, pe TVR3 , unde am avut ocazia sa prezint, in linii mari, detalii din spatele acestui proiect:
Decembrie 7, 2012
Proiectul a facut atentia celor de la Hack a Day, unde a stat azi pe prima pagina. Articolul in engleza, poate fi citit aici.
For English, click here.
Interesante cazuri.
Pot sa stiu si eu ce fel de raspunsuri ai primit ca explicatie la ce ai observat cu ocaziile maximelor alea? Cum au explicat lipsa calibrarii?